Vývoj nového způsobu prevence citlivosti zubů

Vědci našli další způsob prevence citlivosti zubů. Inspiraci čerpali z matky přírody. Zpráva o vývoji látky podobné lepidlu, které mušle používají k přilepení na skály a jiné povrchy ve vodě, se objevila v časopisu ACS Applied Materials & Interfaces.

 

Quan-Li Li, Chun Hung Chu a jeho kolegové upozorňují na fakt, že asi 3 ze 4 osob mají zuby citlivé na horké, studené, sladké nebo kyselé potraviny a nápoje. Některé speciální zubní pasty mohou pomoci tento stav zmírnit, ale ty nepůsobí na sklovinu a zubovinu zároveň. Proto se začli zabývat materiálem podobným lepidlu, který používají právě mušle. Vědci usoudili, že by mohlo pomoci udržet minerály v kontaktu se zubovinou. Tato mazlavá látka by mohla být jednoduchou univerzální technikou remineralizující sklovinu a zubovinu současně.

 

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/releases/254556.php